Τα υλικά:
- 1 πακέτο κανελόνια ή κρέπες
- 750 γραμ. σπανάκι κατεψυγμένο ή φρέσκο
- 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 3-4 κλαράκια άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 αυγό
- 120 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 150 γρ. μυζήθρα τριμμένη
- 170 γρ. φέτα σε τρίμματα
- 1 λίτρο γάλα φρέσκο (ίσως και λίγο παραπάνω)
- 50 γρ. βούτυρο
- 500 ml κρέμα γάλακτος
- λίγη παρμεζάνα για το πασπάλισμα
- 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
- αλάτι – πιπέρι
Τι κάνουμε:
- Εάν το σπανάκι μας είναι φρέσκο, το καθαρίζουμε και το πλένουμε καλά. Εάν είναι κατεψυγμένο, το αφήνουμε ως έχει.
- Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες και τον άνηθο ψιλοκομμένο.
- Προσθέτουμε το σπανάκι και τα φέρνουμε όλα βόλτα για 3-4 λεπτά.
- Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε σουρωτό και το πατάμε απαλά ώστε να φύγουν τυχόν υγρά. Το αφήνουμε στο σουρωτό να κρυώσει.
- Αυτήν την δουλειά μπορούμε να την κάνουμε και από την προηγούμενη μέρα και να φυλάξουμε το σπανάκι στο ψυγείο.
- Χτυπάμε το αυγό με αλάτι και πιπέρι και το προσθέτουμε στο σπανάκι. Ανακατεύουμε καλά.
- Από πάνω προσθέτουμε την παρμεζάνα, την μυζήθρα και την φέτα και τα ανακατεύουμε μαλακά ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά πολύ καλά.
- Λαδώνουμε λίγο ένα ταψί.
- Γεμίζουμε ένα ένα τα κανελόνια ή τις κρέπες και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο.
- Τα περιχύνουμε με γάλα, ώστε να σκεπαστούν καλά.
- Στην επιφάνεια προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και αλατοπιπερώνουμε.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς.
- Στα τρία τέταρτα της ώρας βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε πάνω από τα κανελόνια ή τις κρέπες την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα.
- Κουνάμε το ταψί ώστε να ανακατευτεί το γάλα με την κρέμα γάλακτος και συγχρόνως βρέχουμε τα κανελόνια ή τις κρέπες από πάνω, με τα υγρά που υπάρχουν στο ταψί.
- Βάζουμε ξανά το ταψί στον φούρνο, μέχρι να ροδοψηθούν τα κανελόνια ή οι κρέπες και να μείνουν χωρίς υγρά.
Σβήνουμε τον φούρνο και τα αφήνουμε μέσα για 10 περίπου λεπτά.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.