Μετά το εξαντλητικό φαγοπότι, στο οποίο λάβατε μέρος το Πάσχα, ήρθε η ώρα για αποτοξίνωση.
Όλοι λίγο πολύ ανεβάσαμε τα επίπεδα χοληστερίνης στα ύψη,αφού οι πειρασμοί ήταν πολλοί. Αλλά το Πάσχα πέρασε και ήρθε η ώρα να μπούμε σε άλλους διατροφικούς ρυθμούς καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει και θέλουμε το μαγιό να μην μας προδώσει.
Δείτε παρακάτω μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να κάνετε αποτοξίνωση και να βοηθήσετε τον μεταβολισμό σας να ξυπνήσει πιο γρήγορα:
1. Ενυδάτωση: ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό είναι η αυξημένη πρόσληψη υγρών (8-12 ποτήρια καθημερινά), τα οποία ενισχύουν τις καύσεις και συμμετέχουν στην αποβολή τοξινών μέσω της διούρησης και της εφίδρωσης. Στην ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλλουν σημαντικά με την υψηλή περιεκτικότητα τους σε νερό τα φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, το τσάι, ο ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τα ροφήματα.
2. Ανακαλύψτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (φράουλες, εσπεριδοειδή, πιπεριές, ντομάτα, ρόκα, σέλινο).Η βιταμίνη C βοηθάει τον οργανισμό να παράγει γλουταθειόνη μια ουσία του ήπατος που απομακρύνει τις τοξίνες.
3. Κατανάλωσε άφθονα τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, πολύσπορο ψωμί, πλιγούρι, καστανό/αναποφλοίωτο), που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και μειώνουν την αποθήκευση λίπους.
4. Βάλτε στο μενού τα παρακάτω τρόφιμα:
- Αγκινάρα: Τα δύο βασικά συστατικά της αγκινάρας είναι η σιλυμαρίνη και η κυναρίνη. Η σιλυμαρίνη είναι μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο οργανισμό μας. Το δεύτερο σημαντικό συστατικό της αγκινάρας η κυναρίνη διεγείρει την παραγωγή και έκκριση χολής και έτσι βελτιώνονται τα συμπτώματα των γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως κοιλιακός πόνος, ναυτία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Η κατανάλωση αγκινάρας αλλά και αφεψημάτων με εκχυλίσματα αγκινάρας, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, έχουν αποτοξινωτική δράση και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση χάρη στη διουρητική δράσης της.
- Άνηθος: Έχει χωνευτικές και διουρητικές ιδιότητες.
- Σπαράγγια:Η γλουταθειόνη, που βρίσκεται σε αφθονία στα σπαράγγια, περιέχει τρία αμινοξέα, που αποτελούν έναν ισχυρό αντιοξειδωτικό σύμμαχο για το σώμα. Τα σπαράγγια περιέχουν ακόμη υψηλά επίπεδα ινουλίνης, η οποία βοηθάει την πέψη.
- Το λάχανο:Αυτό το λαχανικό συμβάλλει στην ανάπτυξη των υγιών βακτηρίων στο παχύ έντερο και βοηθά στην εξάλειψη των αποβλήτων και στη διατήρηση των τακτικών κινήσεων του εντέρου και θα ανακουφίσει αυτούς που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
Το καλύτερο tip που μπορούμε να σας δώσουμε είναι να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο και μαζί του να δημιουργήσετε μια διατροφή που θα προσφέρει ότι καλύτερο για τον οργανισμό σας, αλλά και για το σώμα σας.