Υλικά:
- Για τη ζύμη:
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 3/4 κούπα γάλα
- 1/4 κούπα ζάχαρη
- 1/4 κούπα νερό, χλιαρό
- βανίλια
- 1 αυγό
- 1κ.γ. αλάτι
- 1/4 κούπα βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 κούπες αλεύρι
Για τη γέμιση:
- 1/3 κούπα βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3/4 κούπα καστανή ζάχαρη
- 1/4 κούπα ζάχαρη
- 1 1/2 κ.σ. κανέλα
Για το γλάσο:
- 1/4 κούπα τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 1/4 κούπα άχνη
- βανίλια
- 3 με 5 κ.σ. γάλα, χλιαρό
- 1/4 κούπα λιωμένο βούτυρο, για άλειμμα
- βούτυρο για το ταψί
Εκτέλεση:
1) Σε ένα πιάτο βάλτε το νερό, τη μαγιά και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Αφήστε τα έτσι για 5 λεπτά έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά (όταν αφρίσει είναι έτοιμη).
2) Είτε με μίξερ, είτε με τα χέρια, αναμίξτε το γάλα, τη υπόλοιπη ζάχαρη, τη βανίλια, το αυγό, το βούτυρο και το αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέστε το μίγμα της μαγιάς και ανακατέψτε καλά.
3) Προσθέστε το αλεύρι και ζυμώστε τη ζύμη έως ότου δημιουργηθεί μια απαλή μπάλα ζύμης.
4) Λαδώστε ελαφρά ένα μπολ με λίγο σπορέλαιο και τοποθετείστε τη ζύμη μέσα, λαδώνοντας την επίσης έτσι ώστε να μην κάνει κρούστα. Καλύψτε το μπολ με διαφάνεια και βάλτε το σε ζεστό μέρος έτσι ώστε να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί σε όγκο για τουλάχιστον μιάμιση ώρα.
5) Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε τη γέμιση ανακατεύοντας σε ένα μπολ τις δύο ζάχαρες και την κανέλα.
6) Όταν η ζύμη φουσκώσει, ανοίξτε την σε ορθογώνιο σχήμα με διαστάσεις περίπου 23 επί 38 εκατοστά.
7) Απλώστε το βούτυρο σε όλη τη ζύμη αφήνοντας ένα κενό στα πλαϊνά περίπου 2 εκατοστά. Πασπαλίστε και το μίγμα με τις ζάχαρες και την κανέλα.
8) Με λίγο νερό βρέξτε τις άκρες έτσι ώστε όταν θα τυλίξετε το ρολό να κολλήσει η ζύμη. Τυλίξτε το ρολό από την μακριά πλευρά και προσπαθήστε να το κάνετε σχετικά σφιχτό.
9) Κόψτε τις άκρες του ρολού για να το φέρετε στα ίσα του και στη συνέχεια κόψτε το ρολό σε 16 μικρά και κάντε τα όσο πιο ίσα γίνεται κόβοντας στη μέση και μετά ξανά στη μέση και πάει λέγοντας.
10) Τοποθετείστε τα ρολά σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί με διαστάσεις περίπου 23 επί 33 εκατοστά αφήνοντας κενό ανάμεσα γιατί θα φουσκώσουν.
11) Βάλτε τα ρολά να ξανά φουσκώσουν για άλλη μιάμιση ώρα έτσι ώστε να διπλασιαστούν σε όγκο.
12) Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
13) Αλείψτε τα ρολά με το λιωμένο βούτυρο. Ψήστε τα για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
14) Όσο ψήνονται τα ρολά φτιάξτε το γλάσο αναμιγνύοντας καλά το βούτυρο με το τυρί κρέμα, την άχνη και την βανίλια. Προσθέστε μία μία κουταλιά γάλα έτσι ώστε να έχετε μία σχετικά αραιή υφή.
15) Όταν βγουν τα ρολά από το φούρνο περιχύστε τα με το γλάσο.
Ελπίζω να σας αρέσουν!