Για το πρωινό σας ξεκίνημα!
Υλικά
1 κιλό φρέσκο σπανάκι
3 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
500 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
200 γρ. κρέμα γάλακτος
3/4 κ.γ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
12 αυγά
6 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
Σοτάρουμε το σπανάκι μας σε 2 τρεις δόσεις σε μια κατσαρόλα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο κάθε φορά.
Στραγγίζουμε το σπανάκι από τα παραπανίσια υγρά σε ένα σουρωτήρι. Πιέζουμε απαλά το σπανάκι για να αφαιρέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό. Θα πρέπει να έχουμε περίπου 2 φλιτζάνια αρκετά συμπιεσμένο μαγειρεμένο σπανάκι.
Σκουπίζουμε την κατσαρόλα και στη συνέχεια λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και στο τέλος το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, 2 έως 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια σε 2 δόσεις και δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια-υψηλή, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν και αυτά και να βγάλουν το νερό που έχουν, περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τέλος την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το ψιλοκομμένο σπανάκι και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Βάζουμε το μείγμα ομοιόμορφα σε ένα ταψί και σχηματίζουμε με τα δάχτυλά μας 12 κυκλικές θήκες για να χωρέσουν τα αυγά μας. Πατάμε δηλαδή το μείγμα καλά και προσπαθούμε μέχρι το μείγμα από το σπανάκι να σχηματίσει ψηλότερα τοιχώματα, έτσι ώστε να σχηματιστούν οι θήκες και να χωρέσουν τα αυγά μας.
Μπορούμε να αφήσουμε το ταψάκι στο ψυγείο για λίγες ώρες ή ακόμα και μέχρι μία ημέρα καλυμμένο με μεμβράνη.
Όταν είμαστε έτοιμοι να ψήσουμε το φαγητό μας, ή περίπου 30 λεπτά πριν το σερβίρουμε, βάζουμε τον φούρνο στην υψηλότερη θερμοκρασία. Σπάμε και ρίχνουμε ένα αυγό σε κάθε «θήκη». Ψήνουμε έως ότου τα ασπράδια να είναι έτοιμα αλλά οι κρόκοι να είναι ακόμα ρευστοί. Μπορούμε να το ελέγξουμε αυτό εισάγοντας μια οδοντογλυφίδα σε διάφορα μέρη των αυγών αλλά γενικά η διαδικάσια ψησίματος διαρκεί 15 έως 30 λεπτά. Να έχουμε υποψη μας ότι το μαγείρεμα των αυγών συνεχίζεται και μετά την αφαίρεση του ταψιού από τον φούρνο οπότε είναι καλύτερο να το αφαιρέσουμε λίγο πριν να είναι έτοιμο.
Επίσης ποτέ δεν θα είναι όλα τα αυγά στο ταψί μας μαγειρεμένα με τον ίδιο τρόπο μιας και αυτά που βρίσκονται στην άκρη πάντοτε ψήνονται περισσότερο από αυτά που είναι στο κέντρο.
Αφαιρούμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με επιπλέον αλάτι και πιπέρι, καθώς και τριμμένη παρμεζάνα.
Σερβίρουμε αμέσως.
Πηγή:akispetretzikis.com