Η απόλυτη σαλάτα του καίσαρα, Caesar salad, είναι η πιο διάσημη σαλάτα στον κόσμο.
Υλικά Συνταγής
Για τη σαλάτα
1/2 γαλλική μπαγκέτα κομμένη σε λεπτές φέτες
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
600 γραμ. στήθος κοτόπουλου φιλέτο ψημένο
1 τρυφερό μαρούλι χοντροκομμένο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. τρυφερά φύλλα μαϊντανού ολόκληρα
1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
Για τη σιζαρ σως
1 κρόκο από βιολογικό αυγό
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 κ.σ. μουστάρδα
4 φιλέτα αντσούγιας (λαδιού)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Η σαλάτα του Καίσαρα είναι από τις πιο
διάσημες σαλάτες. Ξεκινάμε τη σαλάτα του Καίσαρα (caesars salad), προθερμαίνοντας πρώτα το φούρνο στους 180º C.
Για τη σαλάτα
Χτυπάμε με πιρούνι σε ένα μπολ το σκόρδο με το ελαιόλαδο.
Βουτάμε μέσα τις φέτες μπαγκέτας και απ’ τις 2 πλευρές να λαδωθούν καλά και τις αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
Τις ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 10΄και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Ψήνουμε το κοτόπουλο στην γκριλιέρα ή στο φούρνο.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κοτόπουλο σούβλας (το στήθος μόνο).
Στη συνέχεια, το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε το μισό κοτόπουλο, τα μισά κρουτόν, το μισό κρεμμύδι, όλο το μαρούλι, το μισό τυρί και το μαϊντανό και ανακατεύουμε απαλά.
Μοιράζουμε σε 4 βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα υλικά μοιράζοντάς τα.
Στο τέλος περιχύνουμε με το ντρέσινγκ.
Για τη σως σίζαρ
Για την caesar sauce, βάζουμε σε ένα μπολ τον κρόκο, το σκόρδο, τη μουστάρδα και τις πολτοποιημένες αντζούγιες.
Ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε ξανά.
Προσθέτουμε το λάδι με ροή κλωστής ανακατεύοντας συνεχώς όπως όταν κάνουμε στη μαγιονέζα.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε επιπλέον λεμόνι ή ξύδι.
Αν θέλουμε πιο αραιή τη σίζαρ σως, προσθέτουμε λίγο νερό για πιο ρευστή σάλτσα.
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μπλέντερ ρίχνουμε τον κρόκο, το σκόρδο, το λεμόνι, τη μουστάρδα και τις αντσούγιες και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα.
Με το μπλέντερ σε λειτουργία ρίχνουμε λίγο-λίγο και το ελαιόλαδο (όπως στη μαγιονέζα).
Η caesars salad μπορεί να γίνει με ψητό κοτόπουλο που περίσσεψε.
Αν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας το ψητό κοτόπουλο ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία.
Για το ψητό κοτόπουλο
Ρίχνουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο στα φιλέτα κοτόπουλου.
Βάζουμε τηγάνι αντικολλητικό στη φωτιά και το αφήνουμε να κάψει χωρίς λιπαρή ουσία.
Ροδίζουμε τα φιλέτα σε δυνατή φωτιά για 3-4 από κάθε πλευρά.
Πασπαλίζουμε λίγα φρέσκα μυρωδικά όπως ρίγανη και θυμάρι.
Έχουμε προθερμάνει καλά τον φούρνο στον αέρα στους 180 °C.
Τοποθετούμε το τηγάνι με τα ροδισμένα φιλέτα κοτόπουλου στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε για 15΄. Τα βγάζουμε από το φούρνο. (Προσοχή το τηγάνι πρέπει να έχει μεταλλικό χερούλι).
Αφήνουμε τα φιλέτα να σταθούν και να ξεκουραστούν για λίγα λεπτά. Πρέπει να κρυώσουν.
Βγάζουμε τα φιλέτα σε ξύλο κοπής και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Μυστικά για τη σαλάτα του Καίσαρα
Μπορείτε να αραιώσετε τη σάλτσα για την σαλάτα σίζαρ με λίγο νερό ή λίγο χυμό λεμονιού αν την θέλετε πιο ρευστή.
Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο σκόρδο στο dressing για την ceasars salad.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη μαγιονέζα, αλλά δεν θα έχει καμία σχέση με την αυθεντική σαλάτα του καίσαρα αυτήν που θα δοκιμάσετε και θα σας τρελάνει η νοστιμιά της. Η συνταγή που σας δίνω είναι πραγματικά το κάτι άλλο.
Αν έχετε τον χρόνο, φτιάξτε τη σως σίζαρ 1 μέρα νωρίτερα ή έστω μερικές ώρες νωρίτερα κι αφήστε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ για τη σαλάτα σίζαρ να βγάλουν το 100% των αρωμάτων και της γεύσης τους. Κάνει μεγάλη διαφορά πιστέψτε με.
Η παρμεζάνα πρέπει να είναι ψιλοτριμμένη και φρεσκοτριμμένη για την απόλυτη ceasars salad.
Λίγες φλούδες παρμεζάνας για το γαρνίρισμα είναι απαραίτητες.
Για να παστεριώσεις αυγά που θα φαγωθούν ωμά, πρέπει να θερμάνεις τα αυγά στους 60 °C.
Με τα γλυκά είναι πιο εύκολο. Με τη μαγιονέζα πρέπει να θερμάνεις το λάδι και όταν το θερμόμετρο δείξει 120 °C τότε το λάδι είναι έτοιμο. Ρίχνεις το καυτό λάδι στα υλικά της μαγιονέζας με ροή κλωστής. Έτσι πέφτοντας, πέφτει και η θερμοκρασία του αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσεται η θερμοκρασία του κρόκου στους 60 °C. Ένα θερμόμετρο είναι απαραίτητο γι’ αυτήν τη διαδικασία.
Πηγή:argiro.gr
