Με έντονο το άρωμα του καφέ και του αμυγδάλου.
Υλικά
Για το παντεσπάνι
6 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 βανίλια
1 φλ. ζάχαρη
3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3/4 φλ. κορν φλάουρ
Για την κρέμα
2 κ.σ. στιγμιαίος καφές
2 φλ. βραστό νερό
1 φλ. γλυκό κρασί Σάμου ή Λήμνου
7 κ.σ. ρούμι
300 ml κρέμα γάλακτος
3/4 φλ. άχνη ζάχαρη
750 γραμ. τυρί μασκαρπόνε ή άλλο φρέσκο τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
150 γραμ. αμυγδαλόψιχα
150 γραμ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Ξεκινάμε την τούρτα τιραμισού, χτυπώντας τ’ αυγά στο μίξερ για 8΄-10΄ μέχρι ν’ ασπρίσουν. Τότε ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά τη ζάχαρη (βροχηδόν) και συνεχίζουμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Κοσκινίζουμε τα τρία είδη αλευριών σε λαδόκολλα και λίγο λίγο τα προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά, χτυπώντας πάντα σε χαμηλή ταχύτητα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στον αέρα στους 160°C. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο φόρμες στρογγυλές 20 ή 22 εκ. (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μιας χρήσεως). Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο φόρμες και ψήνουμε για περίπου 25΄, μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να ροδίσει ελαφρά. Αφήνουμε να κρυώσει το παντεσπάνι.
Διαλύουμε τον καφέ στο βραστό νερό και προσθέτουμε το γλυκό κρασί, το ρούμι και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές. Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και 3/4 φλ. από το μείγμα καφέ-ρούμι. Κόβουμε κάθε παντεσπάνι σε δύο φέτες. Τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι σε πιατέλα.
Με πινελάκι αλείφουμε με το 1/4 φλ. μείγμα καφέ-ρούμι. Απλώνουμε 1 φλ. κρέμα μασκαρπόνε και στρώνουμε με σπάτουλα. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να στήσουμε την τούρτα με τα τέσσερα παντεσπάνια. Αλείφουμε όλη την τούρτα εξωτερικά με την υπόλοιπη κρέμα μασκαρπόνε. Καλύπτουμε και τα τοιχώματα.
Σε τηγάνι με χοντρή βάση, ρίχνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει καραμέλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με γρήγορες κινήσεις προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε σε λαδόκολλα και απλώνουμε με κουτάλι να κρυώσει καλά το μείγμα. Το θρυμματίζουμε στο μίξερ ή σε γουδί. Πασπαλίζουμε την τούρτα και στα πλάγια με καραμελωμένα αμύγδαλα.
Πηγή:argiro.gr