Στις ΗΠΑ η Ημέρα των Ευχαριστιών εορτάζεται κάθε χρόνο την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου (μεταξύ 22 και 28 του μηνός).
Τι γιορτάζουμε αυτή τη μέρα:
Η Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day) είναι μια ετήσια παραδοσιακή γιορτή της Βορείου Αμερικής και συγκεκριμένα των ΗΠΑ και του Καναδά, η οποία ανοίγει την εορταστική περίοδο που ολοκληρώνεται με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Στον Καναδά, η Ημέρα των Ευχαριστιών γιορτάζεται τη 2η Δευτέρα του Οκτωβρίου, ενώ στις ΗΠΑ την 4η Πέμπτη του Νοεμβρίου -αυτή είναι και η πιο γνωστή ημερομηνία για Thanksgiving σε όλο τον κόσμο.
Μια γιορτή που ξεκίνησε για να ευχαριστούν το Θεό για την καλή σοδειά του χρόνου δεν θα μπορούσε παρά να κορυφώνεται με ένα πλούσιο δείπνο. Πέρα από τις όποιες εκδηλώσεις κάνει, λοιπόν, κάθε περιοχή την ημέρα αυτή (στις ΗΠΑ περιλαμβάνει από parades μέχρι αθλητικούς αγώνες), το παν είναι το γιορτινό τραπέζι που ετοιμάζεται σε κάθε σπίτι αλλά και στα εστιατόρια.
Στο κέντρο μπαίνει απαραίτητα η γαλοπούλα -δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ συχνά η Ημέρα των Ευχαριστιών ονομάζεται και Turkey Day (Ημέρα της Γαλοπούλας), ακολουθεί η γέμιση, με την πιο παραδοσιακή να γίνεται με βάση το ψωμί και μυρωδικά και οι σάλτσες που συνοδεύουν τη γαλοπούλα, με την cranberry sauce και το gravy να μη λείπουν σχεδόν ποτέ από το τραπέζι.
Ποιο είναι το μενού της Ημέρας των Ευχαριστιών:

Γαλοπούλα γεμιστή:
Στο κέντρο του τραπεζιού την Ημέρα των Ευχαριστιών δεσπόζει πάντα μια γεμιστή γαλοπούλα, η οποία χρειάζεται περίπου 2,5 ώρες για να γίνει και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο χώρο του τραπεζιού. Η γέμισή της αποτελείται συνήθως από σέλινο, κρεμμύδι, πιπεριά, μανιτάρια, λαχανικά, κρουτόν, κεράσια, πεκάν, μαϊντανό, αβγά και μαύρο πιπέρι και της δίνει όλη τη νοστιμιά της.

Πουρές γλυκοπατάτας:
Το πιάτο αυτό κυκλοφορεί με την ονομασία «yams» και αποτελεί έναν ιδιαίτερο πουρέ που φτιάχνεται με γλυκοπατάτες, βούτυρο, χυμό λεμόνι και συνδυάζεται με τη γαλοπούλα. Εναλλακτικά πολλοί φτιάχνουν πουρέ και με κανονικές πατάτες.

Σάλτσα κράνμπερι:
Μια πολύ εύκολη σάλτσα η οποία δεν βρίσκεται εύκολα σε ελληνικό τραπέζι, η σάλτσα κράνμπερι κάνει θραύση την Ημέρα των Ευχαριστιών. Φτιάχνεται με κράνμπερι, μοσχοκάρυδο, ζάχαρη, νερό, αρωματικό πιπέρι και ένα ξυλάκι κανέλας.
