Κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, πηγαίναμε με την γιαγιά μου στα χωράφια της περιοχής, και μαζεύαμε τα πιο αγαπημένα μου χορταρικά: σπαράγγια και οβριές.
Τα σπαράγγια γίνονται καταπληκτική ομελέτα, τις δεοβριές τις κάνουμε βραστές.
Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε!
Υλικά:
• ένα ματσάκι άγρια σπαράγγια
• 3 αυγά
• 1 κουτ. σούπας γάλα
• 1 φλυτζ. καφέ ελαιόλαδο
• αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα σπαράγγια.
- Με ένα μαχαιράκι κόβουμε το σκληρό κάτω κομμάτι και το πετάμε.
- Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τα σπαράγγια, το λάδι, το αλάτι και νερό που να τα σκεπάζει.
- Βράζουμε τα σπαράγγια μέχρι να μαλακώσουν, να πιουν το νερό και να μείνουν με το λάδι τους.
- Μ᾿ ένα πηρούνι, χτυπάμε τα αυγά μαζί με το γάλα, τ᾿ αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε στο τηγάνι, να καλύψουν τα σπαράγγια.
- Όταν η ομελέτα πάρει χρώμα από κάτω, με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου, ή δίσκου, ή μ᾿ ένα μεγάλο καπάκι, αναποδογυρίζουμε την ομελέτα και τηγανίζουμε για 3΄- 4΄ λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει κι απ᾿ την άλλη.
Τη σερβίρουμε ζεστή.
- Συνδυάζονται πολύ ωραία με τις άγριες οβρυές και συχνά βρίσκονται παρέα κοντά σε θάμνους, σε ακαλλιέργητους αγρούς και χωράφια, κυρίως κάτω από ακαλλιέργητες ελιές.
- Μαζεύουμε τους τρυφερούς βλαστούς, δηλαδή τα νέα βλαστάρια που βγαίνουν γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Απριλίου.
- Στο μάζεμα προσέχουμε το μαλακό πάνω μέρος του κορμού, γιατί είναι ευαίσθητο και σπάει εύκολα.
- Με ένα μαχαιράκι καθαρίζουμε το σκληρό κάτω κομμάτι και το πετάμε.
Πηγή: faghta-giagias.blogspot.com