Το φθινόπωρο έχει μπει πλέον για τα καλά, οπότε τι καλύτερος τρόπος να χρωματίσουμε την καθημερινότητά μας, φτιάχνοντας απολαυστικά cupcakes! Ταρατατάμ, ας ξεκινήσουμε λοιπόν με cupcakes λεμονιού:
Τι χρειαζόμαστε:
- 2 ¼ φλιτζ. αλεύρι
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1 ¼ φλιτζ. ξινόγαλο ή αριάνι
- 4 ασπράδια αυγών
- 1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 8 κουτ. σούπας Flora με βούτυρο σε αλουμινόχαρτο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- χυμός 1 λεμονιού
- 1 βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού παπαρουνόσπορος (προαιρετικά)
- επιπλέον Flora με βούτυρο σε αλουμινόχαρτο για τα φορμάκια
Για το γλάσο
- 150 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 80 γρ. Flora με βούτυρο σε αλουμινόχαρτο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 300 γρ. ζάχαρη άχνη
- χυμός 1 λεμονιού
Για τη διακόσμηση
- χρωματιστή ζάχαρη
- παπαρουνόσπορος
Πώς το κάνουμε:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.
- Αλείφουμε με λίγο Flora τα φορμάκια, που θα χρησιμοποιήσουμε και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. (Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε ειδικά χαρτάκια – θήκες). Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλάτι.
- Ρίχνουμε το Flora με τη ζάχαρη στο μπολ του μίξερ και τα χτυπάμε για λίγο, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα.
- Προσθέτουμε τα ασπράδια, το ξινόγαλο, τον παπαρουνόσπορο (εάν βάλουμε) και τον χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε για λίγο όλα μαζί, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και προσθέτουμε λίγο – λίγο το αλεύρι.
- Μόλις το αλεύρι ενσωματωθεί στα υγρά υλικά, ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε για λίγο. Μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια και ψήνουμε στους 180 °C για 25 λεπτά περίπου.
- Για το γλάσο, χτυπάμε στο μίξερ όλα μαζί τα υλικά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρουμε ένα αφράτο μείγμα.
- Μόλις βγάλουμε τα cupcake από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα σκεπάζουμε με το γλάσο.
- Εάν θέλουμε μεταφέρουμε το γλάσο σε σακούλες ζαχαροπλαστικής με κορνέ.
- Τα πασπαλίζουμε με χρωματιστή ζάχαρη και παπαρουνόσπορο.