Gossipstory.gr
Γεύσεις

Γεύσεις και «μυρωδιές» Καλύμνου

Υπάρχουν μέρη αλμυρά σαν τo αλάτι της θάλασσας καυτά σαν το πιπέρι και γλυκά σαν την κανέλα που όσο τα βλέπεις να σβήνουν στον ορίζοντα τόσο η γεύση που σου αφήνουν δυναμώνει κυρίες και κύριοι καλώς ήρθατε στην ωραία Κάλυμνο.

Η νεότερη ιστορία της Καλύμνου συνδέθηκε ιδιαίτερα με την αλιεία, την επεξεργασία και το εμπόριο του σφουγγαριού. Μάλιστα μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο η Κάλυμνος παραμένει η μοναδική ελληνική σπογγαλιευτική δύναμη, με εξαγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέχρι και σήμερα είναι γνωστή ως το Νησί των Σφουγγαράδων.

Το αγνό θυμαρίσιο μέλι της Καλύμνου, φημισμένο για την ποιότητά του ήδη από την αρχαιότητα ( σύμφωνα με το Στράβωνα, τον Πλίνιο και τον Οβίδιο), τα περίφημα μανταρίνια της κοιλάδας του Βαθύ και η Καλύμνικη μυζήθρα και κοπανιστή συνοδεύουν φαγητά της θάλασσας και της στεριάς που έχουν συναρπάσει και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας.

Η καλύμνικη κουζίνα προσφέρει ποικιλία πιάτων και γεύσεων που ικανοποιούν τις απαιτήσεις κρεατοφάγων και χορτοφάγων με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης, προσφέρει ποικιλία συνταγών με ψάρια και θαλασσινά από τα καθαρά νερά του Αιγαίου.

Κάλυμνος

Στα πολλά εστιατόρια του νησιού μπορείτε να απολαύσετε διάφορες τοπικές λιχουδιές και όχι μόνο, το φρέσκο ψάρι αλλά και την παραδοσιακή καλύμνικη κουζίνα με τα φύλλα, το μουούρι, τους χταποδοκεφτέδες και το παραδοσιακό μιρμιζέλι.

Κάλυμνος

Μουούρι : κατσικάκι στη στάμνα γεμιστό με ρύζι, κουκουνάρι, συκωτάκια και διάφορα μυρωδικά, που ψήνεται για 24 ώρες σε πετρόχτιστους παραδοσιακούς καλύμνικους ξυλόφουρνους και αποτελεί ένα εξαιρετικής γεύσης έδεσμα που στολίζει τα γιορτινά τραπέζια των Καλυμνίων, την Κυριακή του Πάσχα.

Μιρμιζέλι : Η παραδοσιακή σαλάτα των σφουγγαράδων. Ρόκα, μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι, κάπαρη, ελιές, αντζούγιες και κοπανιστή σ’ ένα μοναδικό και πολύχρωμο πάντρεμα γεύσης, χρωμάτων και θρεπτικής αξίας, λουσμένα από αγνό ελαιόλαδο. Συνοδεύεται με ουζάκι και  προϋποθέτει θάλασσα και καλή παρέα…

Υπάρχουν μέρη με ταυτότητα, πολιτισμό, παράδοση, γεμάτα εικόνες, χρώματα και μυρωδιές ξεχασμένα, αλλά περήφανα κάπου εκεί νοτιανατολικά στην άκρη του χάρτη και του ματιού η ωραία Κάλυμνος.

Κάλυμνος

Μακρυλλός Μιχάλης

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Msc

Sports Nutrition & Human Metabolism

Απίσχνανσις – Λόγω Διατροφής Π.Φάληρο, Ε.Βενιζέλου 235

Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων

Ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Official Website: www.mmakrillos.gr

Phone: 210-9855885

 

 

Related posts

Κεφτεδάκια κοτόπουλο

editor

Στο πλευρό των πληγέντων της Καρδίτσας με πρωτοβουλία αλληλεγγύης

Γιάννης Μαυρίδης

Σαλάτα με κρουτόν από μεσογειακό ψωμί του τόστ

supervisor

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live