Σήμερα θα φτιάξουμε φακές με καραμελωμένα κρεμμύδια.
Οι φακές είναι ένα όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία, εφόσον αποτελούν πηγή φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών.
Υλικά συνταγής:
για τις φακές:
- 400γρ. φακές χονδρές
- 2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
- 2 κ.σ. μαϊντανός (ψιλοκομμένα φύλλα)
- 1 καρότο τριμμένο
- 2 κ.σ. ξύδι καλής ποιότητας
- αλάτι
- πιπέρι
για τα κρεμμύδια:
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες
- 1½ κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.σ. ξύδι
- αλάτι
- πιπέρι
Διαδικασία συνταγής:
- Βράζουμε τις φακές για 5 λεπτά και πετάμε το νερό. Τις ξαναβράζουμε με ζεστό νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις κρυώνουμε.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για την σαλάτα και ανακατεύουμε.
- Ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν και πασπαλίζουμε με την ζάχαρη. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια. Τέλος, σβήνουμε με το ξύδι, προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε σε πιατέλα τη σαλάτα και από πάνω απλώνουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
Πηγή:www.cooklos.gr