Στις περισσότερες σχέσεις (ναι, και στις ευτυχισμένες), το να τσακώνεσαι από καιρό σε καιρό είναι φυσιολογικό — ακόμα και υγιές.
Γνωρίζεις πιθανώς ότι στον καβγά συμβαίνουν πράγματα, όπως το να φωνάζεις, ή να ουρλιάζεις (#not). Αλλά υπάρχει και ένα πράγμα, που πραγματικά δεν πρέπει να κάνεις κατά τη διάρκεια ενός καβγά με τον σύντροφό σου, το οποίο όμως είναι απίστευτα συνηθισμένο.
Τι πρέπει να αποφεύγεις
Απόφευγε να χρησιμοποιείς τις λέξεις «ποτέ» ή «πάντα». Με άλλα λόγια, κάθε φορά που ο σύντροφός σου ξεχνά να μαζέψει τις βρώμικες κάλτσες του από το πάτωμα, μην απαντάς με το εξής: «Πάντα αφήνεις τα πράγματά σου πεταμένα». Ή, όταν βαριέσαι να επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά (και ξανά) προσπάθησε να μην φωνάζεις: «Δεν με ακούς ποτέ!»
«Αυτές οι απόλυτες φράσεις δεν ισχύουν στην πραγματικότητα», λέει η Βίβιαν Γρίβα, ψυχολόγος, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, (πιθανότατα υπήρξαν φορές που ο σύντροφός σου σε άκουσε ή άλλαξε την πάνα το μωρό για μια ακόμη φορά.) Και ακόμα κι αν οι κατηγορίες σου ήταν ακριβείς, λέγοντας «πάντα» ή «ποτέ», μπορεί να κάνει το άλλο άτομο να γίνει αμυντικό και μια συζήτηση δεν μπορεί να είναι παραγωγική», προσθέτει η ψυχολόγος.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κρατάς αυτά που σε ενοχλούν μέσα σου. Το να διαφωνείτε μεταξύ σας και να είστε ειλικρινής σχετικά με το τι σε ενοχλεί – όπως οι κακές συνήθειες επικοινωνίας, ή η συχνή καθυστέρηση, για παράδειγμα – μπορεί να εμβαθύνει τη σχέση σας και να σας φέρει πιο κοντά. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει μόνο όταν προσεγγίζεις τους καβγάδες προσεκτικά.
Πώς να το διαχειριστείς
Μια πιο αποτελεσματική (και προσεκτική) προσέγγιση από το λες «πάντα» ή «ποτέ»: Χρησιμοποίησε στις δηλώσεις πρώτο πρόσωπο και επαναδιατύπωσε την απογοήτευσή σου ως ανησυχία, όχι ως κατηγορία. Για παράδειγμα, αν σε έστησε στο ραντεβού, ή το ακύρωσε τελευταία στιγμή, πες: «Πραγματικά ανυπομονούσα για το δείπνο, που είπες ότι σχεδίαζες απόψε. Τι συνέβη;» Ή, αν κάνεις πολλά για τον άλλον, αλλά νιώθεις ότι δεν σου το αναγνωρίζει δοκίμασε να πες: «Νιώθω ότι δεν αναγνωρίζεις την προσπάθεια, που έχω καταβάλει για να περάσουμε περισσότερο χρόνο μαζί. Ποια είναι η δική σου άποψη;»
Σε μια υγιή σχέση, ο απώτερος στόχος είναι να ενισχύσεις τη σύνδεσή σου με τον άλλον και όχι να «κερδίσεις» το «Ποιος έχει δίκιο».
Πηγή:shape.gr