Ένα κυρίως γεύμα το οποίο μπορείτε να το φτιάξετε όλες τις εποχές του χρόνου!
Υλικά
1 μπούτι χοιρινό με κόκκαλο 2.5kg
2 σκελίδες σκόρδο
1kg πατάτες baby
αλάτι, πιπέρι
Φρέσκα μυρωδικά(θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη)
Για τη μαρινάδα:
2 ώριμες ντομάτες
2 κρεμμύδια ξερά
2 κ.σ μουστάρδα
2 κ.σ σόγια
1 κ.σ μέλι
100 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Μαρινάδα: Κόβουμε στη μέση τις ντομάτες, αφαιρούμε τα σπόρια και τις τρίβουμε τον τρίφτη, πετάμε την φλούδα. Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας στο μπλέντερ και χτυπάμε καλά.
Γυρίζουμε ανάποδα το μπούτι, χαράσουμε γύρω από το κόκκαλο για να «ανοίξει» λίγο και το βάζουμε στη μαρινάδα. Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ημέρα.
Πλένουμε τις πατάτες, τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις ανακατεύουμε με φρέσκα μυρωδικά, αλάτι και ελαιόλαδο τις βάζουμε στο ταψί με το κρέας. Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να καλύπτονται οι πατάτες μέχρι τη μέση.
Βρέχουμε μια λαδόκολλα με νερό και λάδι, την τσαλακώνουμε και καλύπτουμε το ταψί ή τη γάστρα. Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε για 3,5 ώρες στους 170 βαθμούς. Στις 2,5 ώρες συμπληρώνουμε υγρά αν χρειαστεί και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Σερβίρουμε με φρεσκοκομμένα φρέσκα μυρωδικά.
Πηγή: petros-syrigos.com