Απολαυστικό!
Συστατικά
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. ηλιέλαιο
3 αβγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 μέτρια πορτοκάλια
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
1 πρέζα αλάτι
1/4 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ), σε σκόνη
350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για τη φόρμα
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
βούτυρο, για το άλειμμα της φόρμας
Για το σερβίρισμα
κουβερτούρα, λιωμένη
γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε με το σύρμα χειρός τη ζάχαρη με το ηλιέλαιο. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά.
Περιμένουμε πρώτα να απορροφηθεί το πρώτο και έπειτα προσθέτουμε το επόμενο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα και τον χυμό από τα πορτοκάλια, και ανακατεύουμε καλά.
Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλάτι, το κάρδαμο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε στο μείγμα των στερεών υλικών, το μείγμα με τα αυγά, και τα χτυπάμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ 10×35 εκ., και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας.
Τοποθετούμε τη φόρμα στον φούρνο, και ψήνουμε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.
Ελέγχουμε εάν έχει ψηθεί τρυπώντας το με μία οδοντογλυφίδα. Εάν αυτή βγει καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο.
Αφαιρούμε από τον φούρνο, και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα.
Σερβίρουμε με λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα και γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι.
Πηγή:akispetretzikis.com