Η νέα τρέλα λέγεται food blogging! Κάθε σωστό σπίτι έχει τον τσελεμεντέ του, έλεγαν οι γιαγιάδες μας. Λίγα χρόνια αργότερα, αυτός αντικαταστάθηκε με τη Βέφα και τα θρυλικά πρωινάδικα. Σήμερα, όλα αυτά εκσυγχρονίστηκαν, χάρη στο διαρκώς αναδυόμενο food blogging.
Η Εμμανουέλα Κόκκαλη, μας κάνει την μαγειρική μας πιο εύκολη… Μας εξομολογείται, στην εφημερίδα “Παρασκήνιο”, τα πάντα σχετικά με αυτήν τη νέα τάση, αλλά και πώς μετέτρεψε το χόμπι της σε επάγγελμα!
Η Εμμανουέλα είναι ένας αισιόδοξος άνθρωπος που δεν θέλει να στερείται τις νοστιμιές της ζωής. Αιώνια ξανθιά, συχνά χαμογελαστή και πολύ ενεργητική.
Τι είναι το food blogging και ποιος ο ρόλος του Food Blogger;
Food blogging μπορεί, πλέον, να θεωρηθεί ο κάθε διαδικτυακός τρόπος, μέσω του οποίου μεταφέρεις τις γευστικές σου εμπειρίες. Παλαιότερα, έπρεπε να έχεις μια ιστοσελίδα, ένα blog σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, για να ανεβάζεις κείμενα. Πιο συχνά συναντούσαμε κείμενα με συνταγές, αλλά άρχισαν να πληθαίνουν και οι παρουσιάσεις τροφίμων και χώρων εστίασης. Εννοείται πως, παράλληλα με το blog σου, έπρεπε να διατηρείς και τη σελίδα του στο facebook, ενώ αργότερα ήρθε και το instagram. Μέχρι που αρχίσαμε να ασχολούμαστε ολοένα και λιγότερο με τα blogs μας, γιατί είδαμε ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο για αυτά τα σύντομα posts στα social media.
Γενικά, ο κόσμος θέλει στο ίντερνετ το γρήγορο και το εύκολο, οπότε είναι πιο απολαυστικό να διαβάσεις ένα μικρό post στο facebook για μια εύκολη συνταγή, παρά να πατήσεις το link, που θα σε οδηγήσει στο blog και στην ανάλυση αυτής της συνταγής. Γι’αυτό το λόγο, μπήκαν και κάποιοι νέοι bloggers στο παιχνίδι, οι οποίοι δεν έχουν καθόλου blog, αλλά blogάρουν μέσω των σελίδων τους στα social media. Blogging θεωρείται κι αυτό, blogging είναι αυτό που μοιράζεσαι σε συνεχή βάση, διαδικτυακά, με τους followers σου.
Δεν γνωρίζω πώς θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια, αλλά γνώμη μου είναι να μην παρατάμε τα blogs μας, αλλά να προσπαθούμε να συνδυάζουμε με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά μας εκεί με τη συνεχόμενη ροή στα social. Προσωπικά, μου αρέσει πολύ να γράφω μεγάλα κείμενα, θέλω να είμαι περιγραφική και αναλυτική για κάποια φαγητά που δημιουργώ μόνη μου ή για κάποιες επισκέψεις μου σε χώρους εστίασης. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται, θα το είχα καταλάβει αν συνέβαινε το αντίθετο. Αν και, πολλές φορές, αυτό έχει να κάνει και με την εποχή. Το καλοκαίρι παρατηρούμε μια ελαφριά πτώση στα νούμερα του blog μας, γιατί ο κόσμος είναι πιο πολύ έξω και από το κινητό δεν ανοίγει πάρα πολύ συχνά τα κείμενα, αλλά αρέσκεται στο να διαβάζει τα σύντομα postάκια στα social.
Συνοψίζοντας, ο ρόλος του food blogger είναι να του αρέσει η μαγειρική και να αγαπά τις τροφές και την επικοινωνία με τον κόσμο, όχι να το κάνει επειδή είναι μόδα, αλλά επειδή πραγματικά νιώθει ότι έχει να μοιραστεί όλα αυτά τα νόστιμα που δημιουργεί ή συναντά στην καθημερινότητά του. Και να είναι πάντα πρόθυμος να λύσει απορίες αναγνωστών, πάνω στο θέμα που παρουσίασε, όχι να δημοσιεύει κάτι και να εξαφανίζεται.
Πόσο εύκολο είναι να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμά σου;
Πλέον είναι αρκετά πιο εύκολο, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στα εργασιακά. Ο κόσμος μένει χωρίς δουλειά και το πιο λογικό είναι να στραφεί σε αυτά που αγαπά και έμαθε να κάνει στον ελεύθερό του χρόνο. Όταν έμεινα εγώ χωρίς δουλειά, στα μέσα του 2013, και είπα ότι θέλω πλέον να δουλέψω και επίσημα με αυτό που αγαπώ και έχω ως χόμπι από το 2010, με κοίταξαν λίγο περίεργα και η πρώτη κουβέντα ήταν: μα καλά, πώς θα ζήσεις χωρίς σταθερή δουλειά και μισθό;
Μα καλά, πώς ζούσα όταν μου χρωστούσαν 3 μήνες στο γραφείο που δούλευα; Τα πάντα γίνονται, αν το θες πραγματικά, ειδικά όταν δεν έχεις οικογένεια να συντηρήσεις. Ήμουν ήδη σε έναν κύκλο, είχε αρχίσει να με μαθαίνει ο κόσμος, λόγω της εκπομπής JoinUs, αλλά και των διαφόρων sites, όπου έδινα τα κείμενά μου, οπότε αποφάσισα να αφοσιωθώ σε αυτό.
Το ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών έχει αυξηθεί σε απίστευτο βαθμό, τα τελευταία 3 χρόνια, καθώς και το ποσοστό των επαγγελμάτων που κάποτε θεωρούνταν μόνο χόμπι. Και μπράβο μας!
Θα ήθελα μόνο να συμβουλεύσω νεότερους, που θέλουν να το τολμήσουν, να κάνουν προσεκτικά βήματα και να είναι σωστοί επαγγελματίες, να μην έχουν τη νοοτροπία του χόμπι, όταν αποφασίζουν αυτό να το κάνουν επάγγελμα. Πρέπει να ωριμάσουν και να κατανοήσουν τις διαφορετικές απαιτήσεις, πλέον, και να σέβονται πελάτες και συνεργάτες, να έχουν ήθος και να κάνουν το καλύτερο για την αγορά που κινούνται, όχι αυτά που κοροϊδεύαμε στα παλιά αφεντικά μας.
Ποιο είναι το μυστικό ενός επιτυχημένου blog;
Όπως προείπα, το μυστικό είναι η καλή επικοινωνία με τους followers, να είσαι πρόθυμος να συζητήσεις μαζί τους αυτό που δημοσίευσες, όχι να το ποστάρεις και να εξαφανίζεσαι. Έπειτα, υπάρχει πλέον το θέμα με τις φωτογραφίες, αυτό το κομμάτι έχει γίνει πολύ απαιτητικό. Παλαιότερα, το επίπεδο ήταν πιο χαμηλό, τώρα έχει γίνει επαγγελματικό στα περισσότερα blogs κάθε τύπου. Οπότε, καταλαβαίνεις ότι το blog με τις πιο θελκτικές φωτογραφίες θα κερδίσει περισσότερη αναγνωσιμότητα, γιατί πρώτα πρέπει να χορταίνει το μάτι. Ειδικά το φαγητό είναι ένα δύσκολο αντικείμενο στη φωτογραφία και αν δεν το κάνεις να δείχνει ελκυστικό, δε θα προχωρήσει ο αναγνώστης παρακάτω. Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεται κάποιος αν δεν έχει επαγγελματική μηχανή ή λεφτά να πληρώσει φωτογράφο, αλλά πρέπει, τουλάχιστον, να το καλλιεργήσει μόνος του και να προσπαθήσει να βγάζει καλές φωτογραφίες, παίζοντας με τον φωτισμό και το στήσιμο του πιάτου κλπ. Θέλει προσπάθειες και το blogging, ποιος είπε ότι είναι κάτι εύκολο και επιφανειακό; Είναι αυτό που βγαίνει από μέσα σου και η προσωπική σου αισθητική, σαν να έφτιαχνες ένα μαγαζί.
Τι κάνει ένας food blogger όλη μέρα;
Δε νομίζω ότι υπάρχει στάνταρ πρόγραμμα για τον καθένα, δεν είναι ένα γραφείο, όπου δουλεύεις 9-5. Επίσης, εξαρτάται από το αν ο blogger εργάζεται και κάπου αλλού ή η δουλειά του είναι αυτή, αποκλειστικά. Και πάλι, όλα εξαρτώνται από τα projects που έχεις σε εξέλιξη και τα εξωτερικά ραντεβού και το φως της ημέρας, για να κανονίσεις τις φωτογραφίσεις. Εγώ έχω επισκέψεις σε χώρους εστίασης, σχεδόν καθημερινό μαγείρεμα, τα γυρίσματα του JoinUs και είμαι πολύ ευχαριστημένη με αυτό το πρόγραμμα, το οποίο άλλες φορές σε τρελαίνει με το ”δεξιά κι αριστερά” κι άλλες φορές σε χαλαρώνει. Η διάθεσή μου, όμως, είναι πάντα ανεβασμένη, γιατί κάνω αυτό που αγαπώ. Και δεν υπάρχουν μέρες, Σαββατοκύριακα και διακοπές, όλος ο χρόνος είναι μια καλή μέρα για να κάνεις κάτι για το blog και την προβολή σου!
Ποια είναι τα 5 πιο σημαντικά πράγματα που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα;
Δε μου αρέσουν αυτές οι λίστες, γιατί γενικά δεν είμαι άνθρωπος που κάνει υποδείξεις και δεν θέλω να βάλω και κανέναν σε έξοδα ή να του δημιουργήσω τύψεις που δεν έχει κάτι από αυτά που προτείνω. Βασικά, αυτή είναι η λέξη – κλειδί: προτείνω. Προτείνω, λοιπόν, να έχουν ένα καλό μπλέντερ, το οποίο δεν είναι μόνο για λαχταριστά ροφήματα, αλλά και για πολτοποίηση πολλών τροφών, ένας εύκολος, δηλαδή, τρόπος να φτιάχνεις πάστες και σάλτσες για κάθε φαγητό, με υπέροχη υφή. Πολλές φορές, μέσα στο μπλέντερ φτιάχνω και ζύμη για κέικ. Έπειτα, αυτό που βρίσκω εξαιρετικά χρήσιμο και τρέμω μη μείνω χωρίς, είναι η μαρίζ, αυτή η μικρή σπάτουλα σιλικόνης. Βοηθάει πολύ στο ανακάτεμα και την ενσωμάτωση υλικών, αλλά και για να παίρνει όλα τα υπολείμματα φαγητού από τα τοιχώματα των σκευών. Επίσης, ένα καλό μαχαίρι για καθάρισμα πατάτας – δύσκολο να βρεθεί, η πατάτα είναι λίγο σπαστικιά! Ε, όλα τα άλλα τα γνωρίζουμε, λίγο – πολύ. Και τα αφήνω στην κρίση του καθενός.
Η γεύση που σου έχει μείνει αξέχαστη είναι…
Δεν είναι μόνο μία, ούτε καν δύο. Νιώθω πολύ τυχερή, που έχω την ευκαιρία να απολαμβάνω αξέχαστες γεύσεις, είναι όπως έχουν μερικοί τα ταξίδια. Για μένα, κάθε γεύση είναι ταξίδι. Νιώθω, επίσης, τυχερή, που δοκιμάζω πρώτη κάποια νέα προϊόντα, πριν καν βγουν στην πώληση, και μάλιστα οι δημιουργοί τους θέλουν πολύ να ακούσουν τη γνώμη και τις εντυπώσεις μου. Είμαι λιχούδω, το αγαπώ το φαγητό, είναι πολύ σημαντικό για εμένα, δεν είναι απλά μια βιολογική ανάγκη. Όλα μου αυτά τα νόστιμα χρόνια είναι αξέχαστα.
Υπάρχει ανταγωνισμός;
Όπως και σε όλους τους χώρους. Εδώ όμως συμβαίνει κάτι μαγικό. Κανείς δεν μπορεί να γίνει ίδιος με τον άλλο, κανείς δε μπορεί να προσφέρει αυτό που προσφέρω εγώ και ο κάθε εγώ, με τον τρόπο που το κάνω. Ο κάθε ένας έχει τον τρόπο του και το κοινό του και, αν κάνουμε όλοι προτάσεις σε μια εταιρεία, θα δει κανείς ότι καμία πρόταση δεν έχει σχέση με την άλλη ή ότι καμία πρόταση δε μπορεί να αναπτυχθεί με τον ίδιο τρόπο. Δεν πρόκειται για κάτι μαζικό, αλλά όλα γίνονται custom made και – ευτυχώς – στη δουλειά μας έχουμε τη δυνατότητα να ακολουθούμε την έμπνευση της στιγμής, που σίγουρα θα διαφέρει, έστω και λίγο, από την έμπνευση του άλλου. Πάλι θα δώσω, όμως, μια συμβουλή, νομίζω έχω το δικαίωμα μετά από τόσα χρόνια. Να κρατάτε όλοι το προσωπικό σας στυλ και να μην προσπαθείτε να γίνετε κάποιος άλλος, ούτε καν αυτός που θαυμάζετε. Αυθεντικότητα, αυτό είναι το σημαντικότερο σε αυτές τις δουλειές, που έχουν προβολή και στηρίζονται στην παρουσία σου.
Οι φωτογραφίες είναι της ΜαριλέναςΒαϊνανίδη από το www.spitishoot.com.
Extra info για την Εμμανουέλα Κόκκαλη:
- Παρουσιάστρια μαγειρικής στο «JoinUs» του ΣΚΑΪ.
- Γεννήθηκε στην Αθήνα.
- Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων.
- Είναι foodblogger και τη βρίσκουμε στο www.eatingaround.gr.
- Δηλώνει λιχούδω!
Συνέντευξη στον: Αναστάσιο Ε. Δαφνή.






