Gossipstory.gr
Γεύσεις

Ντοφινουάζ

Μια από τις πιο παραδοσιακές συνταγές με καταγωγή από την Νοτιοανατολική Γαλλία και συγκεκριμένα από την ορεινή περιοχή “Ντοφίν”. 

Υλικά
1 κιλό πατάτες μεγάλες
3 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες
700 ml κρέμα γάλακτος 35 %
2 κ.τ.γ μοσχοκάρυδο
300 γρ παρμεζάνα τριμμένη
150 γρ γραβιέρα τριμμένη
100 γρ βούτυρο φρέσκο
αλάτι, πιπέριπατάτες dauphinois

Εκτέλεση
Κατ ‘αρχάς, ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε πολύ, πολύ λεπτές (ένα μαντολίνο είναι εξαιρετικό για αυτήν τη δουλειά), στη συνέχεια βυθίζουμε τις φέτες πατάτας σε ένα μπολ με κρύο νερό για να απαλλαγούμε από το άμυλο τους.
Δεν πρέπει να μείνουν στο νερό για πολύ, μονό δευτερόλεπτα γιατί αν μείνουν πολύ θα γυρίσουν και δεν θα είναι επίπεδες και έτσι θα μας δυσκολέψουν να τις στήσουμε στο ταψί.
Τώρα τις στεγνώνουμε καλά σε μια καθαρή πετσέτα.
Στη συνέχεια αλείφουμε το ταψί (40 x 30) με λίγο βούτυρο και βάζουμε λίγη κρέμα γάλακτος.
Κάνουμε με τις πατάτες μια στρώση στο ταψί.
Με ένα πινέλο αλείφουμε τις πατάτες με το σκόδο και το βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε λίγο μοσχοκάρυδο, μια κ.σ. παρμεζάνα και λίγη κρέμα.
Το κάνουμε περίπου για 6 φόρες.
Τέλος στην τελευταία στρώση βάζουμε την γραβιέρα και λίγη κρέμα από πάνω.
Ψήνουμε τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω κάτω και με αέρα) τους 165 C για μια ώρα και 20 λεπτά σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο.
Στο τέλος ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 200, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τις βάζουμε στο grill για 10 λεπτά χωρίς αέρα.

Πηγή:petros-syrigos.com

Related posts

Εύκολοι κολοκυθοκεφτέδες

Γιάννης Μαυρίδης

Κλασική Μαρμελάδα βερίκοκο (3 μόνο υλικά)

Αναστάσης Δαφνής

Νηστίσιμος μουσακάς

editor

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. ΝΑΙ Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου
ledger live